Bedrijfsbegeleiding
Bij de meeste veehouders maken we gebruik van een vast periodiek schema wat betreft bedrijfsbegeleiding. We streven ernaar dat de vaste dierenarts van het bedrijf deze begeleiding uitvoert. Tijdens de bedrijfsbegeleiding kijken we bijvoorbeeld naar de diergezondheid, vruchtbaarheid, klauwproblemen, voeding en het jongvee.
Bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan
Het bedrijfsbehandelplan (BBP) is een door de dierenarts opgesteld plan waarin de voorgenomen behandelwijze van de mogelijk optredende dierziekten op het bedrijf van de veehouder wordt vastgelegd.
Het bedrijfsgezondheidsplan (BGP) is een plan waarin, naast het bedrijfsbehandelplan, de maatregelen zijn beschreven die door de veehouder worden genomen om het gebruik van antibioticum te beperken. Deze plannen helpen de veehouder de huidige bedrijfssituatie in beeld te brengen. Verder geeft het een beeld van mogelijke risicofactoren op basis waarvan de rundveehouder de verbetering van de diergezondheid en verantwoord antibioticagebruik kan oppakken.
Klantportaal
In het klantportaal kunt u de visitebrieven, logboeken, facturen en andere door ons geuploade bestanden zien zoals het bedrijfsbehandelplan, bedrijfsgezondheidsplan en Koekompas. Via deze link logt u in: https://portal.animana.com/auth/login
Koekompas
Het Koe-Kompas is een managementinstrument om samen met uw dierenarts te kijken naar voeding en water, huisvesting, dierenwelzijn, melken, werkroutines, jongvee-opfok en dier gezondheid. Het Koe-Kompas laat middels een risicoanalyse zien waar uw sterke punten liggen en waar u stappen kunt zetten om te verbeteren. Kortom, een praktisch instrument om de diergezondheid en dierwelzijn op uw bedrijf verder te optimaliseren.
Melkvee
Tijdens het reguliere bedrijfsbezoek (vaak 1 x per 4 weken) lichten we de totale bedrijfsvoering door of besteden we aandacht aan specifieke deelgebieden van de bedrijfsvoering zoals vruchtbaarheid, melkproductie, klauwgezondheid, uiergezondheid en jongvee opfok. Hierbij spelen huis- vesting, management en voeding een belangrijke rol.
Lopende ziektepreventieprogramma’s komen ook aan de orde. Bijbehorende acties zoals bloed- afname en vaccinaties kunnen we dus aansluitend uitvoeren.
Vleesvee en kalveropfok
Bedrijfsbezoeken op vleeskalverbedrijven richten zich voornamelijk op preventie van ziektes. Hierbij is het van belang om inzicht te krijgen in de dynamiek van infecties op het bedrijf. Deze infecties betreffen meestal het maagdarmkanaal en/of luchtwegen. Preventie bestaat uit een combinatie van management, voeding, ventilatie en soms vaccinatie
Vaccinaties
Er zijn diverse ziektes waartegen runderen preventief kunnen worden ingeënt. Vaccineren is steeds belangrijker, gezien de huidige regelwetgeving waarbij het antibioticagebruik omlaag moet. Informeer bij uw dierenarts naar de mogelijkheden.